Bubrezi su jedan od vitalnih organa u telu. U stvari, oni su odgovorni za filtriranje 120-150 litara krvi na dnevnoj bazi. Preradom krvi, bubrezi sprečavaju nakupljanje viška tečnosti i štetnih materija u telu. Štaviše, oni drže nivoe elektrolita pod kontrolom i održavaju zdravlje kostiju.

Oni su takođe odgovorni za formiranje crvenih krvnih zrnaca i kontrolu krvnog pritiska.

Otkazivanje bubrega odmah utiče na opšte zdravlje i može biti opasno po život. Jedan od najzdravijih načina da se očuva dobro zdravlje bubrega jeste da jedete hranu bogatu antioksidansima i hranljivim materijama.

Simptomi oštećenja bubrega često mogu ostati neprimećeni, jer obično ne izazivaju bol. Najčešći simptomi oštećenja bubrega koje ne bi trebalo da zanemarite uključuju:

Otok

Oštećeni bubrezi nisu u stanju da uklone višak tečnosti iz tela, što obično uzrokuje oticanje lica, ruku i nogu. Iznenadni otok je takođe simptom otkazivanja bubrega.

Promene u mokrenju

Na ove rane znakove hitno treba obratiti pažnju: otežano mokrenje, krv u urinu, tamna mokraća, retko mokrenje male količine urina, bled urin u većim količinama i često mokrenje , penasti urin i mokrenje noću.

Osip na koži

Kako bubrežna funkcija otkaže, toksini se akumuliraju u krvi, što često dovodi do osipa na koži ili jakog svraba. Ovaj toksin čini kožu iritiranom i suvom. Čak i ako problem tretirate lokalno, vaš problem sa bubrezima će i dalje ostati.

Umor

Eritropoetin, takođe poznat kao EPO, je hormon koji proizvode zdravi bubrezi. Ovaj hormon je odgovoran za formiranje crvenih krvnih zrnaca, koje nose kiseonik. U slučaju oštećenja bubrega smanjuje se broj crvenih krvnih zrnaca, što utiče i na snabdevanje organizma kiseonikom. Ovo zauzvrat dovodi do manje energije u mišićima i anemije.

Kratkoća daha

Kratkoća daha može signalizirati oštećenje bubrega. Stvar je u tome što vaše telo ne dobija dovoljno kiseonika iz crvenih krvnih zrnaca, što takođe dovodi do nagomilavanja viška tečnosti u plućima.

Bol

Oštećenje bubrega se često karakteriše bolom u gornjem delu leđa ili na strani oštećenog bubrega. Kamen u bubregu, kao i infekcije bubrega, mogu izazvati grčeve i jake bolove, prenosi portal Život magazin.

Problemi sa koncentracijom i vrtoglavica

Poslednje, ali ne i najmanje važno, oštećenje bubrega je povezano sa nedostatkom kiseonika u mozgu, što dovodi do smanjene koncentracije. Moguća su i vrtoglavica i problemi sa pamćenjem.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Dijabetičari bi trebali biti aktivni u OVO DOBA DANA

Umerena do intenzivna aktivnost poslepodne i predveče snižava nivo šećera u krvi, zaključak je najnovije holandske studije objavljene u časopisu Dijabetologija. Naime, naučnici su istraživali...

PROVERENO: Zaustavite ŠTUCANJE za 5 minuta!

Štucanje zna biti naporno, posebno ako potraje. Lek za to ima doktor Lu Hunsen, koji velikodušno deli svoje savete, od kojih su neki više...

Boja koja simbolizuje sreću: Unesite radost u svoj život i obucite ovo (foto)

Žuta boja simbolizuje sreću, toplinu, sunce, i idealna je za kombinovanje tokom vrućih letnih meseci. View this post on Instagram A post shared by...

Sin zabranio baki i deki da je viđaju unuku nakon što su bez njegovog znanja uradili ovo

Jedan besni otac požalio se na Reditu da je, nakon što su njegovoj devetomesečnoj ćerki probušili uši, svojim roditeljima zabranio da viđaju unuku. U anonimnoj...

AKO OVAKO PIJETE VODU, PRAVITE VELIKU GREŠKU! Uništava imunitet i varenje, a samo 1 stvar treba da promenite

Navika koju svi imamo je vrlo štetna po zdravlje... Hladna voda osvežava i gasi žeđ, pogotovo ako su visoke temperature. Međutim, nekoliko sekundi nakon unosa,...
Generated by Feedzy