Ova godina života je prelomna što se tiče zdravlja, obratite pažnju šta vam telo poručuje

Sam ulazak u tridesete ne znači istovremeno i opraštanje od mladosti kao takve, ali je važno da se u toj etapi života posebno pozabavimo svojim stanjem. Trideseta godina predstavlja prelomni trenutak kada je zdravlje u pitanju.

Tada počinju da se prikazuju sve posledice našeg života, loših navika i odluka. Pojavljuju se i prvi znaci starenja (neki i prevremeno), a i postajemo manje otporni na spoljne uticaje.

Preporučuje se da se u tridesetim ponašamo malo savesnije i da redovnije odlazimo na preglede, jer je najdelotvorniji vid prevencije eventualnih oboljenja, rana dijagnostika.

Izbor pregleda koje bi trebalo da obavljamo makar jednom godišnje, zavisi od pola i genetskih predispozicija, odnosno porodične istorije bolesti.

Analiza krvi i preglede stanja vitalnih organa, redovan odlazak kod ginekologa i samopregled dojke, predstavljaju minimum onoga što bi svaka žena trebalo da radi kako bi održavala svoje zdravlje na određenom nivou.

Što se tiče muškaraca, oni bi u svoj sistematski pregled trebalo da uvrste posete urologu i kontrolu mokraćne kiseline. Ukoliko postoji genetski rizik od dijabetesa, preporučuje se i redovna kontrola nivoa šećera u krvi.

Posle tridesete se smanjuje koštana masa čoveka, jer se ćelije sporije obnavljaju. Zbog toga u tridesetim raste verovatnoća razvoja koštano-mišićnih problema, to jest, povećava se rizik od povreda. Ovim obolenjima su podložnije žene, ali svakako se za oba pola preporučuje dodatna pažnja kada je fizička aktivnost u pitanju. Postepeno smanjenje fleksibilnosti podrazumeva da se rade kraće vežbe jačeg intenziteta. Zglobovima treba posvetiti dodatnu pažnju, jer oni vremenom postaju osetljiviji.

Kako je čovek u tridesetim i četrdesetim godinama u punom naponu snage, brz život koji tada vodi, kao i balansiranje između posla (ili poslova) i porodice, ne daje mu dovoljno prostora da vodi računa o ishrani. Često se konzumira brza i nezdrava hrana, a adekvatan režim ishrane se zapostavlja. Pošto nakon navršene tridesete godine metabolizam polako usporava, a čovek postaje skloniji gojenju, trebalo bi povesti računa o unosu kvalitetnih i neophodnih materija.

Prvi znaci starenja počinju da se pojavljuju u tridesetim godinama, zbog čega je preporučljivo svima da počnu da vode više računa o svojoj koži i kosi.

Odgovarajuću negu vam može preporučiti samo dermatolog, koji će nakon obavljenog pregleda imati u vidu nedostatke i tip vaše kože. U skladu sa njegovim preporukama, možete pronaći bezbroj preparata ili prirodnih maski za negu kože i kose, koje možete napraviti sami. Što se tiče uzimanja dodataka ishrani, mišljenja stručnjaka su podeljena. Zato ne bi bilo loše da se pre kupovine vitamina posavetujete sa svojim lekarom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo nikada ne radite posle masaže: Evo zbog čega može biti jako štetno

Masaža se kao metod lečenja primenjuje već 5.000 godina, ona nam pomaže da se opustimo i sačuvamo svoje zdravlje, dakle koristi se kako u...

Besplatan i jednostavan test proverava zdravlje srca: Koliko vremena vam je potrebno da uradite ovo?

Jednostavan i besplatan test, ali i precizan pokazatelj dobrog rada srca, kažu naučnici iz Španije, jeste sposobnost da do četvrtog sprata stignete za manje...

Čišćenje jetre: Moćni napitak od samo tri sastojka eliminiše masnoće i toksine i regeneriše jetru

Jetru, najveću žlezdu u telu, najviše poznajemo po tome što iz organizma uklanja štetne materije, ali njena uloga još je veća. U njoj se...

Da li treperenje očnog kapka upozorava na problem: Saznajte šta uzrokuje ovu neobičnu pojavu

Ne paničite odmah, nije sve tako crno. Ta pojava jeste prouzrokovana nekim stanjem kojim diriguje vaš način života. Dakle, na svu sreću, stručnjaci sa klinike...

Izbacite sve toksine iz tela za samo sat vremena: Ovo čisti creva u potpunosti, a tek što topi kilograme

Smokve se svakako ubrajaju u najzdravije vrste voća, ali mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim...