Svako od nas ponekad ima stomačne probleme zbog loše ishrane i stresa. Bol i nelagodnost su obično kratkotrajni i ne predstavljaju ništa ozbiljno. Međutim, ako stres postane hroničan, ishrana je neredovna i zasnovana na nezdravoj hrani, naš stomak postaje žrtva takvog načina života i tada može doći do gastritisa, čira i eventualno povećanog rizika od raka želuca.
Banana – Ako imate osetljiv stomak i česte probleme sa varenjem, uključite banane u ishranu. Ovo voće može da vam pomogne da ublažite stomačne tegobe, što je potvrđeno nekim istraživanjima. Banane mogu zaštititi od kiseline i čireva. Indijski lekari čak propisuju banane kao lek za razne stomačne bolesti, često u prahu.
Kupus – Sigurno ste čuli da je sok od kupusa jedan od najboljih lekova za čir na želucu. To je dokazano još 50-ih godina prošlog veka. U jednom eksperimentu postignut je neverovatan rezultat. Za samo 2-5 dana dnevnog konzumiranja litra soka od kupusa, čak 95% ispitanika doživelo je značajno smanjenje bolova u stomaku. Gastroskopijom je ustanovljeno da se čir ovakvom terapijom zaceljuje neverovatnom brzinom.
Seme lana – Bogate su vitaminima i mineralima i sadrže visok procenat dijetalnih vlakana, koja u digestivnom traktu vezuju vodu, nabubre i tako omekšavaju stolicu i olakšavaju rad creva. Oni mogu da reše mnoge probleme sa varenjem kao što su zatvor i nepravilna stolica. Od lanenih semena možete napraviti čaj koji blagotvorno deluje na varenje, podstiče metabolizam i čisti creva.
Kantarion – Poznata je po svojim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, a zahvaljujući svom antiinflamatornom dejstvu koristi se za rane i opekotine. Koristi se i kod čira na želucu, kod raznih problema sa varenjem i stimulacije želudačnih sokova. Eterično ulje kantariona sprečava grčeve i ublažava nadimanje i stomačne tegobe. Koristi se za smanjenje bolova kod gastritisa i za lečenje čira na želucu.
Brusnica – Brusnica je odlično sredstvo za čišćenje bakterija iz urinarnog trakta, ali pomaže i kod Helicobacter pilori. Naime, sastojci brusnice ne dozvoljavaju ovoj bakteriji da ostane u želucu, te sprečavaju da se bakterije vežu za sluzokožu želuca i creva.