Ove veoma zdrave namirnice najgore su za štitnu žlezdu

Štitasta žlezda je veoma važna i nalazi se u dnu vrata. Proizvodi hormone važne za mnoge sisteme u telu, uključujući i hormone koji kontrolišu metabolizam – proces u kom se hrana koju unosite u telo pretvara u energiju. Ako patite od bolesti štitaste žlezde, to se dešava upravo je zato što ona proizvodi previše ili premalo ovih hormona.

Postoji nekoliko vrsta bolesti štitaste žlezde, kao što su hipertireoza, hipotireoza, tireoiditis i Hašimotov tireoiditis, a svi oni mogu da budu prouzrokovani različitim stvarima, kao što je nedostatak joda ili čak genetika. Dijetetičarka Moli Hembri napominje da je najčešće stanje neaktivna štitasta žlezda ili hipotireoza.

„Višak kilograma je često primarna nuspojava hipotireoze. Ako primetite da iznenada dobijate na težini, naročito ako to nije u skladu sa vašom ishranom i navikama vežbanja, važno je posavetovati se sa lekarom oko analiza koje bi eventualno trebalo da uradite“, rekla je.

Ono što jedete može imati veliki uticaj na stanje štitaste žlezde, a prema Hembri, najgora hrana koju možete da konzumirate, ako su vam dijagnostikovani problemi sa štitastom žlezdom, je ona koja sadrži goitrogene.

„Takva hrana sadrži jedinjenje goitrin, koje može da ometa sintezu hormona štitaste žlezde, uz nedostatak joda“, objašnjava Hembri.

Goitrogeni se mogu naći u brokoliju, karfiolu i kupusu, kao i u soji i prosu. Da biste se rešili eventualnih negativnih efekata povrća, možete ga jednostavno zagrejati.

„Zagrevanje eliminiše goitrogenu aktivnost. Ako jedete ovo povrće i soju u umerenim količinama, to nije problem, ali većina dijetetičara savetuje potpuno izbacivanje prosa iz ishrane ako imate problema sa štitastom žlezdom“, upozorila je.

U radu objavljenom u British Medical Journalu istraživači su otkrili da uravnotežena ishrana ima važnu ulogu u rešavanju problema sa štitastom žlezdom, prenosi Index.hr.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Naučnici otkrili kako alkohol pre seksa utiče na „muški ponos“, mnogi muškarci će se šokirati – nisu ovo očekivali

Iako nekoliko čašica u noćnom izlasku ponekad može biti zabavno, stručnjaci otkrivaju da piće neposredno pre ‘akcije’ može pokvariti seks. Ispijanje prekomerne količine pića može...

Popijte ovo pre spavanja: Rešava naporan zdravstveni problem koji nas muči u ovom periodu godine

Stanje organizma može se poboljšati domaćim lekovima, a ova infuzija neće se nositi samo sa bolovima u zglobovima, već i sa regulacijom šećera u...

Ne kaže se džaba „zdrav kao dren“: Evo šta ova moćna biljka sve leči

Dren, voće sa bogatom istorijom i značajnim mestom u tradicionalnim kuhinjama širom sveta, često ostaje nepravedno zapostavljeno u senci popularnijih voćnih vrsta. Međutim, ovo...

Ako imate problema sa erekcijom probajte ovo, bolje je od viagre i besplatno – odlično za srce i bez nuspojava

Prema novom istraživanju objavljenom u Journal of Sexual Medicine, postoji još nešto što biste trebali isprobati ako imate problema s erekcijom, a možete izbeći...

Masaža palca otklanja bol u stomaku, a evo sa kojim organima su povezani ostali prsti

Japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate svoje emocije i bolove Jin Shin Jyutsu je drevna, japanska umetnost lečenja koja vam pomaže da izbalansirate...
Generated by Feedzy