Često se odlučimo za hranu poput gotovih jela i smrznute pice, jer upravo ovakve namirnice čine naš užurbani život daleko lakšim.

Međutim, ako više od 20 odsto vašeg dnevnog unosa kalorija čini prerađena hrana, možda povećavate rizik od kognitivnog pada, pokazalo je novo istraživanje.

Ta količina bi iznosila oko 400 kalorija dnevno u dijeti od 2.000 kalorija dnevno. Poređenja radi, mala narudžba pomfrita i običnog čizburgera sadrži ukupno 530 kalorija.

Deo mozga uključen u izvršno funkcioniranje – sposobnost obrade informacija i donošenja odluka – posebno je teško pogođen, prema studiji.

Muškarci i žene u studiji koji su jeli najviše prerađene hrane imali su 25 odsto bržu stopu pada izvršne funkcije i 28 odsto bržu stopu ukupnog kognitivnog oštećenja s onima koji su jeli previše prerađene hrane.

,,Iako je ovo studija povezanosti, koja nije osmišljena da dokaže uzrok i posledicu, postoji niz ili elementi koji potvrđuju pretpostavku da se određeno ubrzanje kognitivnog propadanja može pripisati obrađenoj hrani“, rekao je doktor Dejvid Katz.

,,Veličina uzorka je velika, a praćenje opsežno. Iako nema dokaza, ovo je dovoljno robusno da bismo mogli zaključiti da je prerađena hrana verovatno loša za naš mozak“, pojašnjava doktor.

,,Međutim, došlo je do zanimljivog preokreta. Ako je kvalitet celokupne ishrane bio visok – što znači da je osoba jela i puno neprerađenog voća i povrća, žitarica i zdravih izvora proteina – povezanost između prerađene hrane i kognitivnog pada je nestala“, rekao je Katz.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

OVSENO protiv šećera i holesterola, KOKOSOVO za imunitet: Najbrži recepti za BILJNA MLEKA — zdrava, ukusna, jeftina

Biljna mleka sve su popularnija zamena za kravlje mleko, kako među ljudima koji su netolerantni na laktozu ili imaju alergiju na protein kravljeg mleka,...

Muči vas HRKANJE? Tri saveta mogu da pomognu

Više od 25 posto celokupne populacije ima problem s hrkanjem, a pogađa oko 30 do 40 posto odraslih osoba. Koliko hrkanje može biti nezgodno za...

Dijabetičari bi trebali biti aktivni u OVO DOBA DANA

Umerena do intenzivna aktivnost poslepodne i predveče snižava nivo šećera u krvi, zaključak je najnovije holandske studije objavljene u časopisu Dijabetologija. Naime, naučnici su istraživali...

Slavna ruska travarka tvrdi: Ovo je najlekovitija biljka na svetu

Pirevina (pirovina, pirika, obična pirika, pir, pseća pšenica) je poznata kao veoma rasprostranjen korov koji najčešće raste na njivama i voćnjacima pored kultivisanih biljaka....

Ovi narodni “lekovi” više ODMAŽU nego što pomažu

Narodni lekovi su poznati od davnina i mnogi svedoče o njihovom pozitivnom efektu. Ipak, neki od njih upošte ne deluju. Ruski lekar Aleksandar Mjasnikov...
Generated by Feedzy