Postoje vrste žitarica koje retko kad koristimo u našoj ishrani. Neke su, usled savremenog načina života, potpuno zaboravljene i zanemarene. Ali, neke od njih imaju više nego pozitivne efekte i benefite za naš organizam.
Jedna od tih žitarica je i ječam, koji sadrži veliku količinu vlakana, a koji se ne mogu rastvoriti u vodi, tako da oni doprinose regulisanju lošeg holestreola u krvi i rešavaju kardiovaskularne probleme. Doprinose boljoj cirkulaciji i pročišćenju krvnih sudova. Pored toga, ječmena voda čuva srce i time što preventivno deluje na nastanak arteroskleroze. Ječmena voda pokazala se delotvorna i u procesu zdravog mršavljenja. Sadrži dosta vlakana i održaće vas sitima duže vreme. Ovaj napitak ubrzava i metabolizam i bori se protiv masnoća.
Budući da je alkalne prirode i da je bogata vlaknima, ječmena voda je odlična za zdravlje sistema za probavu i pomaže kod zatvora, hemoroida i gastritisa. Ječmena voda se preporučuje i osobama koje pate od dijabetesa jer pomaže u stabilizovanju nivoa glukoze u krvi. Takođe, ječam smanjuje rizik od gojaznosti i tako deluje preventivno na pojavu dijabetesa tipa 2.
Ječmena voda pomaže u izbacivanju toksina iz tela i time kožu održava zdravom i blistavom. Pored toga, ječam sadrži sastojak azelaik koji efikasno deluje protiv akni i smanjuje upale. Antioksidansi u ječmu sprečavaju slobodne radikale da oštete ćelije i tako odlažu pojavu znakova starenja na koži.
Ječmenu vodu možete koristiti i kao masku. Nanesite je na lice, ostavite da deluje deset minuta, pa isperite.
S obzirom na to da je diuretik, nemojte piti više od šest čaša ječmene vode na dan. Ovo piće sadrži gluten, pa se ne preporučuje osobama koje su intolerantne na ovaj protein.
Evo kako da pripremite ječmenu vodu. Prvo isperite ječam pod mlazom vode, a zatim ga potopite i ostavite da stoji u vodi najmanje četiri sata dok semenke ne nabujaju. Procedite ječam i pomešajte šoljicu ječma i 750 mililitara vode. Stavite na vatru i kuvajte dok ne počne ključati, zatim smanjite temperaturu i ostavite poklopljeno na laganoj vatri da ključa oko 45 minuta do sat vremena, dok zrna ne omekšaju. Ostavite da se ohladi, pa procedite. Pijte jednu do dve šoljice proceđene ječmene vode na dan. Ukoliko želite da poboljšate ukus ovog napitka, dodajte malo limunovog soka ili meda.