Promene na dojkama česte su, neke su sasvim normalne i nisu razlog za brigu, no nekad zbog njih morate kod lekara.

Ovo je 11 najčešćih promena:

1. Grudi su postale veće

To može biti znak da ste se udebljali, ali može ukazivati i na predmenstrualni sindrom te biti nuspojava hormonske kontracepcije. Morate da se savetujete s lekarom. Naglo povećanje grudi može da ukazuje i na trudnoću.

2. Grudi su se smanjile

To je uglavnom znak gubitka kilograma, jer su grudi pune masnih ćelija i svaki gubitak kilograma očekivano utiče i na grudi.

3. Jedna dojka je veća

Razlika među dojkama najčešće je vidljiva tokom predmenstrualnog razdoblja. No to bi moglo da ukazuje i na rak dojke. Svaka neuobičajena promena tkiva koja menja oblik grudi je upozorenje i morate da idete kod lekara.

4. Crvenilo na koži ispod grudi

Može da ukazuje na alergiju na bilo koji metal, često je crvenilo reakcija na žice u grudnjaku. Kod žena s velikim grudima može da ukazuje na upalu kože jer trenje sa znojenjem stvara iritaciju.

5. Kvržice u areoli ili u tkivu dojke

Uglavnom ukazuju na prirodne promene bradavica koje su posebno uočljive tokom menstruacije, ali i u stresnom razdoblju. No, kvržica može da ukazuje na cistu i tumor.

6. Velike izbočine u areoli

Mogu da ukazuju na ciste, koje obično nisu opasne, ali treba redovno obavljati pregled dojki. Moguće je i da se radi o tumoru. Svaku promenu na dojci, posebno onu koja se može videti ili osetiti, treba odmah prijaviti ginekologu.

7. Dlake na bradavici

Mogu ukazivati na reakciju na kozmetiku ili preparate, uključujući i lekove koji sadrže muške hormone. Ako ste skloni aknama i imate neredovite menstrualne cikluse, moguće je da imate sindrom policističnih jajnika.

8. Bradavice svrbe

To može da ukazuje na alergijsku reakciju na neki losion, sapun ili tkaninu. Svu novu odeću i veš obavezno operite pre nego što ih prvi put onučete. Iako retko, bradavice koje svrbe mogu da budu simptom tumora.

9. Beli iscedak iz bradavice

To bi mogla da bude nuspojava upotrebe nekih lekova. Nije opasno, ali to je simptom koji se ne sme zanemariti. Stvaranje manjih količina sekreta sličnog mleku normalna je pojava, ali ako stvaranje sekreta u dojkama potraje duže ili se pojača, potrebno je otići kod lekara jer se može raditi o endokrinološkom poremećaju.

10. Crveni iscedak iz bradavice

Može biti znak tumora. Odmah se morate javiti lekaru.

11. Zadebljanje u bilo kojem delu dojke

Moguće je da se radi o cisti. Ako je zadebljanje okruglo i pomera se na pritisak, verovatno je reč o benignoj cisti veličine oko jednog centimetra. Ali može ukazivati i na rak dojke. Ne zanemarujte ovu promenu, posebno ako se zadebljanje menja pod pritiskom prsta.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Psiholog otkrio šta treba da uradite ako vas dete ne sluša: Tajna lepog ponašanja krije se u jednoj reči

Prkos, pa i bezobrazluk kod dece može biti veoma čest problem, posebno kod mališana i adolescenata. Prilično popularna moderna mantra dečijih psihologa jeste da detetu...

Ove namirnice su prirodni čistači pluća

Zimi su naša pluća osetljivija na bakterije i viruse koji uzrokuju respiratorne infekcije. Ono što svi možemo učiniti jeste da tokom zimskih meseci povedemo...

Evo zašto nestašno dete nikada ne smemo da zovemo „nevaljalim“, objasnila je stručnjakinja

Često se čini da deca testiraju naše granice i razumljivo je da svako od nas dođe u iskušenje da viče i ljuti se, ali...

Ovaj napitak od samo dva sastojka je vaš najbolji jesenji saveznik: Smanjuje apetit i nadutost

Tražite potpuno prirodan način koji će vam pomoći da izgubite nekoliko dosadnih kilograma viška, rešite se toksina i poboljšate opšte stanje organizma? Onda je...

Ovi lekovi su OBAVEZNI u kućnoj apoteci

Brojne porodice, posebno sa malom decom, obavezno imaju svoju kućnu apoteku. Zapravo, kućna apoteka je nešto što bi svi trebali da imamo. Ona treba...
Generated by Feedzy