Kada je kašalj uporan, onda može ozbiljno da remeti dnevnu rutinu, a farmaceutkinja Hristina Lazarević Milošević otkrila je najbolji prirodni način da ga se rešite.

,,Kašalj nije bolest, to je samo jedan simptom koji se javlja usled infekcije u našem organizmu i to je odbrambeni mehanizam našeg organizma. Kašalj je zapravo dobar, jer na taj način organizam izbacuje sav nagomilan sekret u našim disajnim putevima i olakšava nam da dišemo. Kada organizam ne može sam da se izbori, možemo da popijemo čaj ili sirup za iskašljavanje koji će omogućiti lakše izbacivanje sekreta“, rekla je Hristina u emisiji „Na prvom mestu“ na K1 televiziji i otkrila recept.

Za pripremu ovog sirupa potrebne su vam tri lekovite biljke.

,,Sirup može da se napravi od lekovitih biljaka koje u sebi sadrže aktivne komponente koje omogućavaju iskašljavanje. Tu imamo osušeni cvet lipe i suve listove plućnjaka – to je biljka koja je namenjena čišćenju disajnih puteva i od nje možete da napravite čaj. Ko ne ume da prepozna biljku, može da ode kod lokalnog travara“, objasnila je Hristina.

Osim osušenog cveta lipe i suvih listova plućnjaka, potrebni su vam i listovi bršljena.

,,Za izradu ovog sirupa potrebna nam je jedna kašika suvih listova plućnjaka, jedna kašika suvog cveta lipe i dve kašike suvih listova bršljena. Bitno je da voda proključa, stavimo dva decilitra vode, pa dodajemo jednu kašiku suvih listova bršljena. Inače, ko može, bolje je da nabavi osušene listove bršljena, ali celovite, ne ovoliko usitnjene. U tom slučaju aktivne komponente se bolje zadrže u listovima“, rekla je Hristina i objasnila da se kasnije dodaje med:

,,Sve promešate i ostavite poklopljeno sat vremena da odstoji. Nakon toga, dodaje se dva decilitra meda, najbolje je da to bude prirodan domaći med, da se ne kupuje u prodavnici, jer je poreklo diskutabilno. Ako ste u prodavnici, uzmite teglu meda i okrenite je naopako. Ako se pojavi mehur u obliku kruške koji ide od poklopca tegle ka dnu, to znači da je med prirodan. Ako okrenete i ne desi se ništa, to znači da ima dodatog šećera“, objasnila je farmaceutkinja.

Kada i kako se pije sirup?

,,Posle sat vremena, biljke se procede, odbace se, a u ovaj deo se doda med i sirup možete da sačuvate u frižideru. Potrebno je da ga ispijete u roku od 10 dana. Pije se tako što se tri puta dnevno koristi po jedna supena kašika, pola sata pre obroka, minimum sedam dana. Mogu da ga koriste odrasli i deca starija od šest godina. Kako bi se povećao efekat, možete da pijete dve litre vode, jer ona razmekšava sekret koji se nagomilao i još više omogućava iskašljavanje. Ako ljudi imaju vremena, mnogo je bolje napraviti prirodan sirup nego kupiti onaj u kom postoje veštački zaslađivači koji ničemu ne služe“, objasnila je farmaceutkinja.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Snižava holesterol i krvni pritisak – jedite ga redovno i živećete veoma dugo

Karanfilić ili klinčić koristan je za zdravlje kao lek protiv dosta bolesti. Najbitniji, a ujedno i glavni sastojak karanfilića je eugenol, koji ima protivupalno dejstvo. Osim...

Neće vam trebati mnogo kulinarskog umeća za ovu sočnu poslasticu: KAKAO KOCKE ćete jednostavno obožavati

Izdvojite nekoliko minuta i pripremite sastojke koji će vam trebati za jedan od najukusnijih kolača koji ste probali Ne morate biti vrsni u kuhinji da...

Ovaj test za 30 sekundi otkriva da li vam je srce u opasnosti

Rombergov test je kombinacija i istraživanje vizuelnog, glasovnog i perceptivnog sistema kroz neurološki ispit. Najčešće se koristi kako bi razotkrio poremećaje ili probleme s...

NOĆAS OBVEZNO OVO STAVITE ISPOD JASTUKA I DESIĆE SE ČUDO: Ujutru ćete saznati kakva vas sudbina čeka!

Ispoštuje ovaj običaj Veliki petak se smatra najtužnijim danom hrišćanstva i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja. Danas se Crkva seća događaja koji...

UNESITE IH BAŠ KROZ OVU HRANU: 5 ključnih minerala za naš organizam

Ono što nam je, između ostalog, neophodno našem telu kako bismo normalno funkcionisali i razvijali se svakako jesu minerali. Minerali imaju nemerljiv uticaj na zdravlje našeg organizma,...
Generated by Feedzy