Unos vitamina i minerala koji jačaju odbrambeni sistem je od ključnog značaja, a najzdraviji način da ih obezbedite telu jeste kroz ishranu. Pa tako lekari imaju savet: dve namirnice za koje ne biste verovali da su bomba za imunitet – slanina i bundeva će učiniti čudo za vaš organizam!
Zimi smo svi u većoj opasnosti da se prehladimo ili dobijemo grip. Lekari preporučuju tokom ovog perioda da ne zaboravite na prevenciju: jedite beli luk, pijte biljne čajeve i podignite štit organizma koji će vas sačuvati. Međutim, postoji prijatniji način da poboljšate zdravlje kaže ruski doktor Viktor Maslenjikov.
“Pored belog luka, postoji mnogo drugih korisnih namirnica koji takođe efikasno brinu o našem zdravlju. Na primer, slanina i bundeva. Umerenim i redovnim unosom ovih namirnica učinićete uslugu svom zdravlju, sačuvaćete se od sezonskih bolesti”, ističe doktor.
Prema rečima lekara, slaninu bi bilo poželjno da jedete svakog dana za ručak, ali umerenu količnu – dovoljno je 20-30 grama. Sve preko toga može negativno da utiče na rad želuca i jetre. Nije neophodno da je kombinujete sa belim lukom.
Što se tiče bundeve, Maslenjikov preporučuje da je jedete u bilo kom obliku – kuvanu, pečenu u rerni, pa čak i sirovu. Glavna stvar je da ne koristite ulje, začine i puno šećera u procesu pripreme.
“Bundeva sadrži ogromnu količinu karotenoida i elemenata u tragovima, koji u velikoj meri jačaju imuni sistem. Zato, što je češće jedete, to će vam zdravlje biti bolje”, naglašava Maslenjikov i ipak upozorava kardiovaskularne bolesnike kao i one sa dijabetesom da budu oprezni kod ove dve namirnice jer mogu da im naškode.