Sardine su moćni čuvari zdravlja, ali ako imate neku od ove tri bolesti izbegavajte ih u širokom luku

Tri grupe ljudi nikako ne smeju da jedu sardine

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.

Prepune su važnih hranljivih materija, što ih svrstava na prvo mesto kad je reč o ishrani, navodi Američka asocijacija za srce i kardiovaskularne bolesti, a prenosi portal Webmed.

Ukoliko se redovno konzumiraju, mogu da doprinesu poboljšanju kompletnog organizma.

Šta sadrži sardina?

Jedna porcija sardine od oko 75 grama sadrži191 kaloriju  i predstavlja jedan od najboljih prirodnih izvora esencijalnih omega-3 masnih kiselina na svetu. Sadrže i EPA i DHA, dve vrste esencijalnih masnih kiselina koje telo koristi za smanjenje upale, što rezultuje poboljšanim zdravljem, boljom funkcijom mozga i manjim rizikom od hroničnih bolesti.  Studije pokazuju da konzumiranje hrane poput sardine koja je bogata omega-3 masnim kiselinama može pomoći u lečenju od poremećaja raspoloženja poput depresije i anksioznosti.

Ko ne sme da jede sardine?

Ipak, pored dosta zdravstvenih prednosti, sardine u svežem obliku ili konzervisane nisu vrsta ribe koja se preporučuje svim osobama. Pacijenti koji pate od visokog krvnog pritiska, gihta, kamena u bubregu morali bi da izbegavaju konzumaciju. Posebno sardine iz konzerve sadrže velike količine natrijuma, koji se nikako ne savetuje osobama sa visokim pritiskom.

  • Visok pritisak

Sardine sadrže mnogo natrijuma. Jedna konzerva osigurava oko trećinu vaše dnevne vrednosti, pa ako imate visok krvni pritisak, treba da ograničite unos jer on privlači vodu i povećava količinu krvi u telu. Ako želite da smanjite količinu soli, i dalje možete da uživate u sardinama tako što ćete smanjiti veličinu porcije.

  • Problemi s gihtom

Najbolja dijeta za giht je ona koja ima malo purina, hemikalije koja se razlaže u mokraćnu kiselinu. Kada imate giht, mokraćna kiselina u vašem telu kristališe se u zglobovima, izazivajući bol u zglobovima. Masne ribe poput sardina i inćuna imaju visok sadržaj purina, pa ako imate giht, trebalo bi da pronađete druge načine da iskoristite prednosti ribe. Možete da pijete suplemente ribljeg ulja ili jedete bakalar.

  • Kamen u bubregu

Ista mokraćna kiselina koja izaziva giht takođe može dovesti do kamena u bubregu. Pošto sardine sadrže purine, koji se razlažu u mokraćnu kiselinu, nisu dobar izbor za one koji su u opasnosti od stvaranja kamena u bubregu. Visok sadržaj natrijuma u ​​sardinama takođe može povećati kalcijum u vašem urinu, što je još jedan faktor rizika za kamen u bubregu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Nije slanina, a ni jaja: Ove dve namirnice razaraju jetru i podižu holesterol do plafona

Evo šta kaže nutricionista Predrag Nenadić. „Neću da jedem jaja, dobiću holesterol!“ To su čiste nebuloze, tvrdi nutricionista Predrag Nenadić. Čuveni stručnjak Predrag Nenadić je jedan...

Trik sa belim lukom rešava nesanicu zauvek – evo kako funkcioniše!

Zvuči kao bajka, ali deluje! Otkrijte kako stari porodični trik sa belim lukom pod jastukom može poboljšati vaš san i doneti spokojne noći Beli luk...

Šta da uradite ako na telu nađete krpelja? Ovo je jedini sigurni način da ga uklonite

Krpelji su deo prirode i ako duže vreme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odećom, krpelj se može...

Može vam spasiti život: ovo su prvi znaci infarkta, evo kako da pružite prvu pomoć (video)

Prvi simptomi srčanog udara trebalo bi svima da budu poznati, jer je veoma važno što pre pacijentu pružiti prvu pomoć i odmah pozvati lekara...

Zaboravićete na zatvor i tvrdu stolicu: Samo jedna kašika ove mešavine isprazniće vam debelo crevo, gotovo trenutno

Proces probave je vrlo komplikovan, zbog čega je neophodno da on prolazi neometano koliko je god to moguće. Ukoliko nešto naškodi probavi, to može...