Iako ništa ne može da zameni tradicionalnu medicinu kada smo bolesni, bitno je da konstantno radimo na jačanju našeg imuniteta. Moćna kombinacija meda i belog luka mnogima se pokazala kako izuzetno korisna kada je zdravlje i očuvanje imuniteta u pitanju, piše B92.
Kako deluje?
“Na prvom mestu beli luk snižava krvni pritisak, kao i nivo holesterola u krvi. Odmah iza toga ovo začinsko povrće ima antibiotsko svojstvo, pa se često koristi za suzbijanje prehlade i gripa, kao i preventiva protiv ovih bolesti. Redovnim konzumiranjem belog luka jača se imunitet i proizvodnja antitela u organizmu. Štiti krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog i krvnog udara”, ističu lekari.
Med sadrži dosta vitamina i preko 37 mineralnih materija među kojima su kalijum, kalcijum, magnezijum, cink… Svaki med, ako je prirodan i pravi ujedno je i lekovit, nije bitno od koje biljke je nastao. Pomaže kod kašlja, problema s bronhijama i respiratornim tegobama.
Sastojci:
500 g meda
7 limuna
7 čena belog luka
300 g oraha
250 g proklijale pšenice
Priprema:
Proklijalu pšenicu izblendajte, pa joj dodajte orahe, beli luk i cela tri limuna s korom. Od preostalih limuna iscedite sok koji ćete dodati u ovu mešavinu. Zatim u sve to dodajte med i promešajte da se svi sastojci spoje.
Ovu mešavinu čuvajte u staklenoj tegli ili posudi, u frižideru, i konzumirajte je tek nakon što odstoji tri do četiri dana. Kada je ovaj prirodni lek spreman za upotrebu, uzimajte kašičicu ili dve pola sata pre svakog obroka.