Šta da uradite ako na koži nađete krpelja? Ovo je jedini sigurni način da ga uklonite

Krpelji su deo prirode i ako duže vreme boravimo na otvorenom, čak i ako su nam ruke i noge prekrivene odećom, krpelj se može uhvatiti za kožu, a to nije nimalo ugodan osećaj. Lekari ističu da nije svaki krpelj opasan već samo oni insekti koji su zaraženi.

Zaraženi krpelji mogu preneti uzročnika Lajmske bolesti – bakteriju Borelia burgdorferi. Prvi simptomi mogu javiti od prvog do 30. dana od uboda i da su to najpre karakteristično crvenilo na mestu uboda, koje može biti praćeno i glavoboljom, bolovima u mišićima, zglobovima, malaksalošću i zamorom.

To su simptomi prvog stadijuma Lajmske bolesti i da ukoliko se ne reaguje i ne leči bolest nakon par nedelja može doći do razvoja drugog stadijuma bolesti odnosno ukočenosti vrata, privremene paralize mišića lica, jakih glavobolja, problema sa kardiovaskularnim sistemom odnosno srčanih problema.

Zato je krpelja bitno što pre skinuti s kože, a za to postoje različite metode; od spaljivanja cigaretom do gušenja u ulju ili vazelinu. Ipak, kako je za WebMD rekla dr. Kerol DerSarkissian, samo je jedan ispravan način za sigurno uklanjanje krpelja.

Sve što vam je za to potrebno jest špicasta pinceta (ne ona sa kvadratnim vrhom za čupanje obrva), a možete odmah pripremiti i alkohol za trljanje (ako ga nemate, mesto na kojem je bio krpelj možete oprati vodom i sapunom).

Kako skinuti krpelja
– Alkoholom očistite mesto uboda.

– Pincetu prislonite na kožu kako biste mogli da zahvatite što bliže glavi krpelja.

– Polako i snažno povucite, nemojte trzati.

– Ponovo očistite mesto ugriza i ruke alkoholom ili sapunom i vodom.

– Ako se deo glave odlomi i ostane, možete pokušati da ga uklonite pincetom, ali ako ne možete, to nije problem – kaže doktorka.

Šta uraditi s izvađenim krpeljom?
Idealno bi bilo krpelja poslati na analizu kako bi se videlo da li je bio zaražen, a u zavisnosti od toga, lekar može prepisati i antibiotsku terapiju. Ako odlučite da ga pošaljete na analizu, stavite ga u zatvorenu kutiju zajedno s vlati trave da ostane živ.

Ako se ipak odlučite da ga se sami rešite, možete ga:

– utopiti u posudi s alkoholom

– baciti u toalet

– čvrsto zamotati lepljivom trakom pa baciti u smeće.

– Šta god radili, izbegavajte da ga gnječite prstima jer je to još jedan način na koji se možete zaraziti – kaže dr. DerSarkisian.

Kada treba nazvati lekara?
Ako imate neki od simptoma lajmske bolesti kao što su:

groznica
temperatura
glavobolja
bolovi u mišićima
osip.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najlepša imena za devojčice rođene leti

Ukoliko vam termin za porođaj pada u najtoplije doba godine, a želite da ime vaše devojčice oslikava baš taj period, donosimo vam neka od...

Sve o toplotnom udaru: Ovo su znaci na koje morate odmah da reagujete

Pročitajte sve o toplotnom udaru – kako izgledaju simptomi, kada se najčešće javlja i šta bi u tom slučaju trebalo hitno da uradite Srbiju ovih...

Čisti jetru, čuva srce, snižava krvni pritisak, pomaže u lečenju od raka: jedite je češće i zaboravićete lekare!

Verovatno ste već pretpostavili, u pitanju je cvekla. Možda vam se ne sviđa ukus ove biljke, ali to nije važno u poređenju sa prednostima koje...

Javlja se na ovim delovima tela: Ovo je prvi uočljiv simptom masne jetre

Pacijenti često primećuju da se brže umaraju ili da imaju osećaj opšte iscrpljenosti, bez obzira na adekvatan odmor Bolest masne jetre, poznata i kao hepatoza...

Trik od 5 sekundi oslobodiće vas napetosti, samo uradite ovo!

Anksioznost je problem savremenog doba i pogađa nas sve pomalo. Ukoliko se osećate opterećeno ili uznemireno, ponekad je potrebno samo da promenite položaj tela...