ŠTA JE ZDRAVIJE, ULJE ILI MAST? Evo šta stručnjaci kažu

Mast je oduvek bila zastupljena u srpskoj, tradicionalnoj kuhinji. Nekada je omiljeni obrok bio mast na parče hleba i aleva paprika.

A, onda je ona proglašena nezdravom, glavnim uzrokom šloga, problema sa srcem, visokim pritiskom. I, stigle su nam plastične flaše ulja, margarini i bijni namazi.

Ali da li je svinjska mast zaista nezdrava. Stručnjaci kažu – NE. Zato nije loše da vratite svinjsku mast u svoje tiganje za prženje, šerpe za kuvanje…

Istraživanja su pokazala da su svinjska mast i druge životinjske masti nezasluženo dobile reputaciju „nezdrave“. Zapravo, upotreba ovih staromodnijih metoda prilikom prženja, umesto upotrebe suncokretovog ulja, mogla bi da smanji rizik od srčanih bolesti, kažu britanski istraživači. Istraživanje koje je sprovedeno u okviru BBC-jeve emisije „Veruj mi, ja sam lekar“ još 2015. godine dokazalo je da je svinjska mast zdrava.

U okviru emisije, grupa istraživača imala je za cilj da odgovori na pitanje „sa kojim masnoćama i uljima je najbolje kuvati?“. Dali su grupi dobrovoljaca razne masti i ulja – uključujući suncokretovo ulje, biljno ulje, kukuruzno ulje, hladno ceđeno ulje repice, maslinovo ulje (rafinisano i ekstra devičansko), puter i mast – i zamolili ih da koriste proizvode u njihovom svakodnevnom kuvanju. Od dobrovoljaca je takođe zatraženo da sakupe ostatke ulja nakon kuvanja, što je potom analizirao istraživački tim iz „Leicester School of Pharmacy“ na Univerzitetu „De Montfort“.

Jedan od istraživača, Majkl Mosli, objašnjava da kada se ulja i masti zagrevaju prilikom prženja ili kuvanja, njihova molekularna struktura se menja.

− Dolazi do oksidacije – reaguju sa kiseonikom u vazduhu da bi stvorili aldehide i lipidne perokside. Na sobnoj temperaturi nešto slično se dešava, mada sporije. Kada lipidi užegnu, oni oksiduju − kaže on.

Prethodna istraživanja sugerisala su da konzumiranje ili udisanje aldehida može povećati rizik od srčanih bolesti i raka. U emisiji BBC, istraživački tim je otkrio da su ulja bogata polinezasićenim sastojcima – pre svega kukuruzno i suncokretovo ulje – generisala „veoma visok nivo aldehida“.

− Suncokretovo i kukuruzno ulje su u redu sve dok ih ne izlažete toploti, poput prženja ili kuvanja – komentarisao je vodeći istraživač profesor Martin Grutveld i dodao:

− Da imam izbor između svinjske masti i polinezasićenih masti, svaki put bih koristio svinjsku mast.

Svinjska mast jeste bogata holesterolom, ali konzumiranjem svinjske masti, reguliše se samoproizvodnja holesterola u telu. Inače, previše nizak nivo holesterola u krvi povezan je sa većim brojem smrtnosti, depresijom, suicidnim i agresivnim ponašanjem i Alchajmerom. Nivo holesterola u masti je zaštitnik zdravlja, a ne opansnost po isto.

Posle ribljeg ulja, svinjska mast je najveći izvor vitamina D. Ali važno je da kupujemo mast od domaćih svinja, koje imaju pristup svetlosti za sintezu vitamina D. Kupujte mast od mesara koji mogu da vam kažu kako su svinje uzgajane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Srbi veruju da je soda bikarbona spas za želudačnu kiselinu: Stručnjak konačno rešio dilemu

Da li je soda bikarbona zaista efikasno rešenje? Želudačna kiselina, nadimanje, ostali problemi sa varenjem… Mnogi posegnu za sodom bikarbonom ne bi li se rešili...

Stavila beli luk u nozdrve, posle 10 minuta usledio je pakao (video)

„Očekivala sam da će tu biti slina i drugih tečnosti iz nosa, ali ni u ludilu nisam bila spremna za ovoliku količinu“ Engleskinja Rozalin Katarina...

Stomak vam je kao balon? Dijetetičari otkrivaju trik koji trenutno rešava nadutost

Svi gutaju određenu količinu vazduha kada jedu i piju, ali prekomerno gutanje može dovesti do viška gasova, nadimanja i podrigivanja. Određena hrana i pića...

Čisti krv, žuč i jetru, savršen za rad creva: pijte svako jutro na prazan stomak gutljaj ovog napitka i zaboravićete na zatvor i loše...

Zaboravite na zatvor i loše varenje uz ovaj jednostavan napitak! Samo jedan gutljaj ovog napitka svako jutro, i vaša creva će raditi savršeno. Jednoj kašiku...

Božije drvce raste na svakom koraku: Svi misle da je korov, a zapravo reč je o leku nad lekovima!

Pokraj potoka i reka, na zapuštenim zemljištima i u baštama od juna do oktobra raste i cveta lekovito mirišljavo i gorko – božje drvce,...