Koliko je sočan plod ovog voća koristan u nekim medicinskim stanjima, ne čudi da su lekoviti i delovi biljke koji se obično uklanjaju


Jagoda se kao voće od davnina smatrala vrlo lekovitom. Pored toga što je prelepog izgleda i izvanrednog ukusa, takođe je i izuzetno zdrava. Bogata je vitaminima A i C, vlaknima, gvožđem i folnom kiselinom.

Jagode jačaju imunitet

Blagotvorne su pri oporavku od bolesti, jačaju imunitet, prevencija su kod bolesti želuca, pomažu u lečenju artritisa, reume, anemije, olakšavaju tegobe kod kamena u bubregu, blagotvorno deluju na povećan holesterol i povišen krvni pritisak. Osim toga, jagode ubrzavaju metabolizam i usporavaju starenje.

Ne bacajte peteljke, jer su pravo blago.

Čaj od peteljki

Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki šumskih ili baštenskih jagoda preliti čašom ključale vode. Neka odstoji poklopljeno 20 minuta. Piti tri puta dnevno. Ovaj čaj prijatnog ukusa odlično je pomoćno sredstvo u terapiji obolelih od kancera.

Koliko je sočan plod ovog voća koristan u nekim medicinskim stanjima, ne čudi da su lekoviti i delovi biljke koji se obično uklanjaju. Zato, prilikom čišćenja jagoda, ne treba bacati listiće oko ploda i peteljke. Zagovornici ruske narodne medicine koriste ovaj „otpad“ u lečenju mnogih oboljenja.

Osušite peteljke i listiće jagoda

Peteljke i listiće jagoda trebalo bi osušiti i čuvati kao vitaminsku rezervu. Oni imaju više vitamina C nego njeni plodovi, a kao i plodovi sadrže iste mikroelemente (gvožđe, bakar, cink, mangan, hrom, olovo i kadmijum).

Čaj od peteljki jagoda jača nervni sistem.

Čajevi od peteljki i listića jagode jačaju nervni sistem i deluju protivstresno. Odlično su sredstvo za otklanjanje umora i depresivnih stanja, blagotvorni su za krv i poboljšavaju stanje bubrega. Odlični su i za obolele od dijabetesa, jer utiču na normalizaciju šećera u krvi.

Peteljke i listići jagoda (baštenskih i šumskih) podmlađuju kožu i utiču na rast kose, a nanose se usitnjeni na lice i vrat u obliku maske. Za brži rast i gušću kosu odlična je kaša od izmiksanih listića i peteljki, uz dodatak isceđenih sokova bokvice i kalanhoje.

Izvor: Espreso

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Promeniće vam život, zdravlje i izgled IZ KORENA: Stručnjaci su saglasni ― ovu hranu treba jesti BAŠ SVAKI DAN

Pojedine namirnice su poželjne u ishrani i trebalo bi jesti ih često, ali eksperti veruju da bi one na ovom spisku valjalo konzumirati svakodnevno....

ZAŠTO ŽENSKE GAĆE IMAJU MAŠNICU NAPRED? Rešavamo misteriju, POSTOJE 3 RAZLOGA!

Zašto gaće imaju mašnu? Tri odgovora postoje na ovo pitanje, ako verujete forumašima sa Reddita Postoje razne vrste donjeg veša - jednostavan, praktičan, provokativan, udoban,...

Samokontrola vam nije jača strana? Ovo su najčešći razlozi zbog kojih JEDEMO i kada nismo istinski željni hrane

Nemojte dozvolite da vas svakodnevne preokupacije, problemi i osećaj bespomoćnosti dovedi do zdravstevnih tegoba i viška kilograma. Ubrzan način života, industrijska hrana i nedovoljno unetih vitamina vitamina...

Rižoto sa šampinjonima ili sa tunjevinom — odlično za ručak: 3 recepta za najukusnija POSNA JELA koja ODUŠEVLJAVAJU

Ako vam nedostaje ideja šta da spremite za porodični obrok, a da svi budu oduševljeni što ukusom hrane, tako i vašim umećem, onda zavrnite...

KREMASTO, OSVEŽAVAJUĆE, NEODOLJIVO: Brzi prevrnuti TIRAMISU S JAGODAMA postaće vaša omiljena poslastica (RECEPT)

Pravi se jednostavno, a ukus je izvanredan Sastojci: kilogram jagoda 100 grama kristal šećera 1 kesica vanilin šećera rendana kora jedne pomorandže Sastojci za fil: 2...