Tokom zime ih konzumirajte svakodnevno: 5 namirnica koje zagrevaju organizam u hladnim danima


Ova hrana ima brojna blagotvorna dejstva, a jedno od njih je i to što pomažu u procesu termogeneze, odnosno doprinose zagrevanju tela


Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i — termoregulacije. Zbog toga se u zimskim mesecima, kada temperatura pada, preporučuje unos zdravih namirnica koje, između ostalog, deluju i tako što zagrevaju telo.

Takva je obično hrana koja se duže vari, pa podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu. Dakle, treba se okrenuti zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, složenim namirnicama koje se obrađuju nešto duže.

  • Banane

bananeFOTO: PROFIMEDIA

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

  • Đumbir

ĐumbirFOTO: SHUTTERSTOCK

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu! Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i da može da podstakne znojenje.

  • Zob

Ovsena kašaFOTO: PROFIMEDIA

Započnite dan zobenom kašom i put ka poslu može vam biti prijatniji tokom zime! Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.

  • Kafa

KafaFOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDRA LANDE

Kofein je prečesto ozloglašen potpuno nepravedno — ovaj alkaloid ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovatli li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina! Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.

  • Crveno meso

JagnjetinaFOTO: SHUTTERSTOCK

Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i — toplije telo! Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Prestanite da jedete ovu hranu i rešićete ćete se pivskog stomaka, kažu nutricionisti

Kada je u pitanju zdravlje i izgled, mnoge ljude decenijama muči jedno pitanje: pivski stomak. Teško se uklanja, a iako su vežbanje i aktivan...

Pritisnite 1 tačku na stomaku i momentalno se rešite zatvora: Savet zlata vredan!

Rešenje za zatvor, loše varenje i osetljiva creva Brz životni tempo čini da ne razmišljamo o tome da li uopšte vodimo zdrav život. To podrazumeva...

Ako pijete lekove za srce ili pritisak, ne jedite ovo voće: „Terapija može postati otrov“

Izbegavajte smrtonosnu kombinaciju Ako uzimate lekove za krvni pritisak, antidepresive, lekove protiv raka, lekove za srce ili antibiotike, trebalo bi da izbegavate određeno voće. Konkretno,...

Spas za bronhije i pluća, idealan za jačanje imuniteta, 1 kašika ovog narodnog melema na prazan stomak čini čuda

Idealan za jačanje imuniteta, ali i za čišćenje bronhija i pluća, kao i gornjih respiratornih puteva Nana je najpoznatija lekovita biljka koja raste na našim...

Jedan jeftini sastojak poput plamena rešava gljivice na noktima, nije soda bikarbona i sirće

Gljivice na noktima je veoma uobičajena bolest. Kako biste se rešili ove pošasti, postoji jednostavno rešenje Da biste se rešili gljivica na noktima u kućnim...