Tokom zime ih konzumirajte svakodnevno: 5 namirnica koje zagrevaju organizam u hladnim danima


Ova hrana ima brojna blagotvorna dejstva, a jedno od njih je i to što pomažu u procesu termogeneze, odnosno doprinose zagrevanju tela


Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i — termoregulacije. Zbog toga se u zimskim mesecima, kada temperatura pada, preporučuje unos zdravih namirnica koje, između ostalog, deluju i tako što zagrevaju telo.

Takva je obično hrana koja se duže vari, pa podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu. Dakle, treba se okrenuti zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, složenim namirnicama koje se obrađuju nešto duže.

  • Banane

bananeFOTO: PROFIMEDIA

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

  • Đumbir

ĐumbirFOTO: SHUTTERSTOCK

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu! Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i da može da podstakne znojenje.

  • Zob

Ovsena kašaFOTO: PROFIMEDIA

Započnite dan zobenom kašom i put ka poslu može vam biti prijatniji tokom zime! Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.

  • Kafa

KafaFOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDRA LANDE

Kofein je prečesto ozloglašen potpuno nepravedno — ovaj alkaloid ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovatli li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina! Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.

  • Crveno meso

JagnjetinaFOTO: SHUTTERSTOCK

Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i — toplije telo! Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Prespavala noć sa belim lukom u čarapama na nogama, ono što se dogodilo ujutro je pravo čudo

Blogerka Dženifer Tompson je isprobala jedan trik sa belim lukom kako bi proverila njegovo dejstvo na organizam, a da ga ne okusi. Ona je jedno...

Ruska lekarka otkriva doručak od 3 sastojka koji snižava pritisak i čisti organizam od toksina

Kada se ovsene pahuljice pripreme na ovaj način, dobija se dobra smesa za stimulisanje rada creva, ali i odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja obavijaju sluzokožu želuca...

Zbog čega imamo čukljeve? Na bolno pitanje koje muči veliki broj Srba konačno imamo odgovor

Ovo je najčešći problem stopala kog nije bio pošteđen ni pračovek Ako ste pomislili da je u pitanju bolest novog doba, grdno ste se prevarili....

Smiriće bolne desni za tren oka: 4 kućna leka prava su blago, smanjuju otok i upalu

Ponekad je ovo bolno stanje prolazno i brzo nestaje, a ponekad je uporno, te je neophodna stručna pomoć Bol i upala desni mogu biti veoma...

Najlepša kratka imena za devojčice i dečake

U slatkom iščekivanju prinove, biranje imena novorođenče često je jedan od najvećih problema budućih roditelja. I dok jedni žele tradicionalno ime, drugi se radije...