Tokom zime ih konzumirajte svakodnevno: 5 namirnica koje zagrevaju organizam u hladnim danima


Ova hrana ima brojna blagotvorna dejstva, a jedno od njih je i to što pomažu u procesu termogeneze, odnosno doprinose zagrevanju tela


Jasno je da hrana utiče na ljudski organizam na bezbroj načina, a jedan od njih tiče se i — termoregulacije. Zbog toga se u zimskim mesecima, kada temperatura pada, preporučuje unos zdravih namirnica koje, između ostalog, deluju i tako što zagrevaju telo.

Takva je obično hrana koja se duže vari, pa podstiče proces termogeneze, odnosno stvaranje toplote u organizmu. Dakle, treba se okrenuti zdravim mastima, proteinima i ugljenim hidratima, složenim namirnicama koje se obrađuju nešto duže.

  • Banane

bananeFOTO: PROFIMEDIA

Ova voćka sadrži velike količine vitamina B i magnezijuma, koji su važni za normalno funkcionisanje štitne i nadbubrežne žlezde, koje učestvuju u termoregulaciji. Pored toga, one će vam poboljšati memoriju i raspoloženje i pomoći da lakše utonete u san.

  • Đumbir

ĐumbirFOTO: SHUTTERSTOCK

Ako vam se čini da nema stvari za koju se ne preporučuje čaj od đumbira, verovatno ste u pravu! Koren ove biljke spada u najzdravije darove prirode, a jedna od prednosti đumbira je i to što stimuliše termogenezu! Uz to, ima i dijaforetsko dejstvo, što znači da pomaže telu da se zagreje iznutra i da može da podstakne znojenje.

  • Zob

Ovsena kašaFOTO: PROFIMEDIA

Započnite dan zobenom kašom i put ka poslu može vam biti prijatniji tokom zime! Ova žitarica odličan je izvor vlakana, blagotvorno deluje kod ljudi koji imaju visok holesterol i pruža osećaj sitosti.

  • Kafa

KafaFOTO: SHUTTERSTOCK/ALEXANDRA LANDE

Kofein je prečesto ozloglašen potpuno nepravedno — ovaj alkaloid ima mnoge prednosti, a jedna od njih je i to što ubrzava metabolizam i time povećava telesnu temperaturu. Verovatli li ne, ledena kafa još je efikasnija jer ima više kofeina! Naravno, u decembru ćete se radije okrenuti vrućoj ili toploj, koja će značajno pomoći u zagrevanju tela.

  • Crveno meso

JagnjetinaFOTO: SHUTTERSTOCK

Jagnjetina, svinjetina i govedina odlični su izvori gvožđa, minerala koji prenosi kiseonik kroz organizam, a ljudi s manjkom gvožđa često imaju hladne ruke i stopala ili se lako zamaraju. Dakle, više gvožđa znači i — toplije telo! Pored toga, crveno meso obiluje i vitaminom B12, koji doprinosi zdravlju nervnog sistema i jačem imunitetu.

Izvor: Glossy

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je šumska biljka koja čisti pluća kao metlom i jača imunitet: Jedan sjajan napitak koji se lako pravi i u kući

Jedan sjajan napitak koji se lako pravi i u kući – ovo je šumska biljka koja čisti pluća kao metlom i jača imunitet! Borove iglice,...

Spas za mnoge tegobe: Ovaj napitak pomaže i kod „najstarije bolesti na svetu“!

Ovaj recept pomaže i kod „najstarije bolesti na svetu“, a to je giht Ako se već u samom početku zapitate koja je to najstarija bolest na...

Očistite pluća za samo 72 sata uz ovaj nenadmašni napitak

Vreme je virusnih infekcija, a pluća su uvek ta koja su na udaru. Doduše, ne moraju biti samo infekcije, dovoljno je da ste pušač...

Oblozi od kupusa su lek: Evo šta će da se dogodi ako ih stavite na grudi, noge ili vrat

Mnogi ljudi obožavaju da jedu kupus. Ali, čak i oni kojima ovo povrće malo teže pada na stomak, ne bi trebalo da se odreknu njegovih lekovitih svojstava,...

Najbolji lek za glavobolju od 2 prosta sastojka, po rceptu čuvenog travara: Bol nestaje kao rukom

Kada se suoče sa glavoboljom mnogi ljudi uzimaju lekove protiv bolova na svoju ruku, što je greška i može nepovoljno uticati na stanje Kako da...