Tri jednostavna načina na koja možete sniziti krvni pritisak zimi

Visoki krvni pritisak predstavlja rizik za zdravlje posebno zimi, a sve kao posledica virusa i bakterija, a i slava i praznika, a tu je i uticaj hladnog vazduha na krvne sudove. Na sreću, postoje stvari kojima možete uticati na kontrolu krvnog pritiska i očuvati svoje zdravlje i ove zime.

Savete daje Džoana Ven, savetnica za zdravlje i osnivač Spices & Greens koja ističe da je prioritet zdrava ishrana, odmor i kvalitetan san.

Pazite na zdravu ishranu

Ovaj bi savet mogao da bude najvažniji: kada je u pitanju celokupno zdravlje, pa i krvni pritisak, zapamtite da je ishrana uvek izuzetno važna.

Upravo zato Ven navodi da je najbolja stvar za kontrolu krvnog pritiska i zimi zdrava i pravilna ishrana. Savetuje da jedete puno svežeg povrća i voća, pazite na unos soli, a naravno da se treba i smanjiti unos procesuiranih namirnica koje su jako štetne za zdravlje. Savetuje da umesto soli koristite začine kako bi obrocima dodali ukusa ali i doprineli zdravlju organizma. Beli luk i paprika će pomoći kod regulacije pritiska, prenosi Ordinacija.hr.

Odmarajte

Zima može značiti i stres jer su u toku pripreme za praznike. Ipak, nikada ne bi trebalo da potcenjujete slobodno vreme koje možete iskoristiti za odmor i opuštanje. Upravo je odmor važan kako za mentalno zdravlje tako i za psihičko. Ako odmor smatrate prioritetom verovatno ćete i primetiti da će to uticati na visinu krvnog pritiska.

Ven savetuje da isprobate aktivnosti koje umiruju, poput meditacije i joge koja će opustiti mišiće i smanjiti nivo stresa, dva važna faktora za snižavanje krvnog pritiska.

Kvalitetan san

Osim opuštanja, važno je i dozvoliti sebi da se dobro odmorite tokom noći. Manjak sna povezan je s povećanim rizikom za srčane bolesti, šećernu bolest, gojaznost, bubrežne bolesti, razvoj demencije i ono što je posebno aktuelno manjak spavanja rezultira slabijim imunitetom!

Kako prepoznati da patite od manjka sna? Tokom dve nedelje vodite evidenciju koliko sati spavate. Ako spavate prosječno manje od sedam sati, u manjku ste spavanja. Rešenje je na dohvat ruke – spavajte, nadoknadite izgubljeno vreme spavanja i nakon desetak dana primetićete razliku.

Ven savetuje dodatne promene: Pre odlaska u krevet isključite sve aparate, to se odnosi na i na mobilni i laptop. Spavajte u nešto hladnijoj prostoriji, a prethodno možete koristiti neke od vežbi za relaksaciju poput istezanja i joge kako bi se opustili, a tako i kontrolisali stres, što će sve voditi do poboljšanja slike krvnog pritiska.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ruska lekarka otkriva doručak od 3 sastojka koji snižava pritisak i čisti organizam od toksina

Kada se ovsene pahuljice pripreme na ovaj način, dobija se dobra smesa za stimulisanje rada creva, ali i odličan izvor rastvorljivih vlakana, koja obavijaju sluzokožu želuca...

Zbog čega imamo čukljeve? Na bolno pitanje koje muči veliki broj Srba konačno imamo odgovor

Ovo je najčešći problem stopala kog nije bio pošteđen ni pračovek Ako ste pomislili da je u pitanju bolest novog doba, grdno ste se prevarili....

Smiriće bolne desni za tren oka: 4 kućna leka prava su blago, smanjuju otok i upalu

Ponekad je ovo bolno stanje prolazno i brzo nestaje, a ponekad je uporno, te je neophodna stručna pomoć Bol i upala desni mogu biti veoma...

Najlepša kratka imena za devojčice i dečake

U slatkom iščekivanju prinove, biranje imena novorođenče često je jedan od najvećih problema budućih roditelja. I dok jedni žele tradicionalno ime, drugi se radije...

Jedan sasvim neočekivani simptom može biti znak raka bubrega, a javlja se noću. Nemojte ga zanemarivati

Rak bubrega je smrtonosna bolest za koju istraživanja pokazuju da je češća kod muškaraca nego kod žena. Kako donosi Mayo klinika, rak bubrega obično...