Kivi može sprečiti bolesti disajnog sistema, a posebno je delotvoran kod dece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija nedeljno može smanjiti kašalj za 27 odsto
Moćni kivi višegodišnja listopadna biljka puzavica, izgledom je veoma slična vinovoj lozi. Počela se gajiti u Novom Zelandu pre pedeset godina, pre dvadeset u Francuskoj, a nakon toga u Italiji i Grčkoj.
Ukoliko želite da obezbedite dobro zdravlje i jak imunitet ove zime je kivi pravi izbor.
Pomaže kod zatvora
Kivi sadrži dosta vlakana koja sprečavaju nastanak zatvora, te se preporučuje kao namirnica za zdrav doručak. Može se kombinovati s drugim voćem, jogurtom, kefirom, muslijem i sl.
Sprečava bolesti disajnog sistema
Kivi može sprečiti bolesti disajnog sistema, a posebno je delotvoran kod dece. Istraživanje je pokazalo da pet do sedam porcija kivija nedeljno može smanjiti kašalj za 27 odsto, kratkoću daha za 32 odsto, nadraženost nosa za 28 odsto i hronični kašalj za 25 odsto. Za sve to je zaslužan vitamin C.
Štiti oči
Vitamini A, C i E imaju antioksidativno delovanje. Nekoliko istraživanja je dokazalo kako kivi može smanjiti rizik od nastanka staračke makularne degeneracije, i to za 36 odsto. Kivi sadrži lutein i zeaksantin, materije koje se prirodno nalaze u ljudskom oku. Lutein pomaže prilikom filtriranja štetnog plavog svetla, što pomaže u sprečavanju bolesti oka uzrokovanih starenjem.
FOTO: NITR/SHUTTERSTOCK
Reguliše krvni pritisak
Kivi je bogat izvor elektrolita kalijuma, koji igra važnu ulogu u održavanju dovoljne količine tečnosti u telu. Takođe, reguliše rad srca i krvni pritisak i suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma.
Snižava holesterol
Vlakna u kiviju mogu smanjiti nivo lošeg (LDL) holesterola. Kako smanjuje nivo holesterola, tako smanjuje i rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Pravilan unos kalijuma je ključan za zdravo srce, a kivi je jedan od najboljih izvora kalijuma.
Ublažava stres i smiruje živce
Kivi je idealno voće za moderno doba u kojem živimo. Zbog velike količine vitamina C, ublažava nervozu i uznemirenost. Takođe je idealan za ublažavanje stresa. Pomaže nam da se osećamo smireno i da se lakše suočavamo s problemima i preprekama koje nam život nameće. Doktori preporučuju konzumiranje kivija pre razgovora za posao ili nekog važnog sastanka jer smanjuje napetost.
Štiti od raka
Flavonoidi i karotenoidi koji imaju antioksidativno delovanje štite telo od slobodnih radikala. Slobodni radikali mogu uzrokovati niz bolesti, uključujući i rak. Kivi štiti DNK od oksidativne štete, zbog čega se rizik od nastanka raka još više smanjima.
Izvor: Glossy