Uspeva uvek i svima: Uz ovu sjajnu tehniku štucanje nestaje za nekoliko sekundi!

Ne postoji ništa gore od neočekivane pojave štucanja tijekom poslovnog sastanka ili dok pokušavate zaspati, ali jedna je lekarka podelila jednostavan trik kako ga zaustaviti za svega nekoliko sekundi.

Prema klinici Cleveland, štucanje je ponavljani grč dijafragme koji je uparen sa zvukom „hik“, a koji nastaje od zatvaranja glasnica.

Dijafragma se nalazi ispod grudnog koša, a mišić ima važnu ulogu u procesu disanja. Iako nije sasvim jasno zašto štucamo, stručnjaci smatraju da nizak nivo karbon dioksida u krvi i nadraženi nervi mogli igrati ulogu. Klinika Cleveland navodi prebrzo jedenje i pijenje, gazirana pića ili alkohol te stres kao druge faktore za blago štucanje, piše Mirror.

Ljude se često potiče da brzo popiju vodu i uzimanje limuna u pokušaju da ublaže simptome, ali lekarka dr. Eileen Li sugerira da tačke pritiska deluju efikasnije na problem štucanja.

Objavljujući na TikToku pod korisničkim imenom @anew.acu, stručnjakinja je objasnila: “Štucanje se događa kada se vaša dijafragma nehotično steže i grči.

To sve dolazi do vašeg grla, stvarajući taj ‘hik’ zvuk. Kako bi pomogli dijafragmi, tom malom mišiću za disanje, da se opusti, postoje određene tačke koje možete pritisnuti, a koje će se pomeriti sav taj vazduh nazad u dijafragmu da je ponovo postavi i opusti.” Tako prestaje štucanje.

Dr. Eileen je zatim pokazala trik, koji uključuje pritiskanje malog udubljenja s unutrašnje strane obe obrve malim prstima. “Kada nađete udubljenje, pritišćite ga 30 sekundi i učinite to pet puta svaki put dok štucate”, objasnila je. Druga tačka pritiska nalazi se na vašim rukama.

@anew.acu

Hiccups? Try trick 1 of 2 to help calm your diaphragm and relief the tension! #hiccups #diaphragm #wellnesstips #fypシ

♬ Journey – Maoli

Lekarka je dodala: “Dakle, koristićemo stranu palca, a vi ćete pronaći deo palca, prema korenu palčane kosti. Držite ga oko 30 sekundi i učinite to pet puta na svakoj ruci, kako biste pomogli dijafragmi da se opusti i sve do štucanje ne prestane.”

Impresionirani korisnici su podelili svoja mišljenja o korisnim trikovima za dosadno štucanje. Tako je jedan korisnik napisao: “Probao sam sve osim vode i ovo je jedina stvar koja je delovala.”

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najjači prirodni probiotik: Čisti creva ko od šale, ali i čuva srce

Sigurno ste se pitali čemu služi čia semenka i koje su sve njene prednosti. Čia semenke odlično utiču na vaš mozak, na varenje, ali i...

Za 1 sat uklanja otrove iz tela: Creva čisti u potpunosti, a tek što topi salo

Smokve se svrstavaju u najzdravije vrste voća Mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i...

Ovaj je jedan od najzdravijih začina na svetu, koristite ga češće

Origano je biljka bogata hranljivim materijama i lekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog ukusa pice. 1. Podrška za digestivni sistem Origano je poznat po...

Nema šta ne leči: Ovo je najzdraviji i najpopularniji začin, mnogo je više od ukrasa na tanjiru

Peršun je najpopularniji začin na svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte). Ima delikatesni...

Jedan jeftin začin čini čuda protiv parazita u telu: Uzimajte ga na prazan stomak i spasite se bolesti

Neverovatno moćan začin koji štiti od bolesti, a posebno je efikasan ako se pomeša sa mlečnim proizvodima. Karanfilić čini čuda protiv parazita! Jedan aromatični začin...