Usta su vam suva i lepljiva, to ukazuje na više bolesti – hitno ovo preduzmite

Naše telo šalje nam brojne signale ukoliko neki organ ne funkcioniše kako treba, samo trebamo da obratimo pažnju na te signale i znakove.

Jedan od znakova da nam možda treba lekarski pregled je osećaj da su nam usta suva i lepljiva. Ovaj simptom može da ukazuje na nekoliko različitih problema.

Prvi je dehidratacija, što znači da u telu nema dovoljno tečnosti pa samim tim ni pljuvačne žlezde ne mogu da proizvedu dovoljno pljuvačke. Ukoliko se ovo često ponavlja, treba obratiti pažnju na količinu vode koju pijete. Lekari umeju da kažu – kad osetite da ste žedni, toliko da su vam usta suva, već je kasno. Treba da pijete vodu ranije, odnosno, češće.

Suva usta mogu biti i posledica uzimanja nekih lekova, o čemu ćete se najlakše obavestiti iz propratnih uputstava. To, recimo, može da se odnosi na anithistaminike, diuretike ili antidepresante. Međutim, suvoća usta može biti i propratna pojava kod anksioznosti, pa proverite sa stručnim licem da li vam je potrebna pomoć ukoliko osećate i druge tegobe.

Ukoliko je prolaz vazduha kroz nos otežan, to je izazvati sušenje sluzokože usta. Pre svega se ovo dešava tokom spavanja. Ako imate prehladu, očistite maksimalno nosne puteve pred spavanje. Tokom zimskih meseci, dok se stanovi greju, koristite ovlaživač vazduha, prenosi Lepa&Srećna.

Dijabetes može da izazove sušenje usta, pa redovno kontrolišite šećer u krvi. Pljuvačne žlezde mogu da budu i ugrožene Sjegrenovim sindromom i zato proverite stanje svog imunog sistema, naročito ako osećate da su vam suva koža i oči.

Obavestite i svog lekara o sušenju usta, ali i stomatologa. Ova pojava može dovesti do pojačanog karijesa pa je važno da se uzroci što pre otklone ako je to moguće.

Možda će vam lekar promeniti terapiju, a u slučaju Sjergenovog sindroma biće prepisani ciljani lekovi. Suvoću usta možete ublažiti i tako što grickate kockicu leda ili pomoću bombona i žvaka bez šećera.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Ovo je krivac za 75 posto svih slučajeva raka kod ljudi, a možda postoji način da ga zaustavimo

Protein MYC je deo aktivnosti zdravih ćelija, ali kada se ćelije raka razviju, on pomaže raku da se širi. Naučnici su možda sada pronašli način...

Otklonite parazite: Potpuno očistite debelo crevo za samo 3 nedelje (recept)

Znate kako kažu: „Iz stomaka sve počinje!“ Danas vam donosimo recept uz pomoć kojeg ćete za tri nedelje u potpunosti ukloniti višegodišnju sluz, fekalni otpad i parazite...

Kažite detetu ovih 7 stvari dok je malo i evo šta će se dogoditi za 30 godina, i sami ćete se iznenaditi

Nema roditelja koji ne želi da vaspita dobro, stvarno dobro dete. Dete koje će već rano shvatiti važnost dobrote. poštenja, uvažavanja sebe i drugih,...

Spas za kolena: Smesa od 2 sastojka iz kuhinje će vam smanjiti bol u zglobovima

Bol u kolenu je nešto sa čime se većina ljudi suočila barem nekada tokom života, a razlozi zbog kojih do njega može da dođe...

Ako imate dijabetes, evo kad vam se javljaju prvi simptomi. Budite oprezni!

Decenijama u svetu ne jenjava još jedna epidemija koja je jednako opasna kao i druge, a to je pojava dijabetesa. Danas u Srbiji ima...