Veoma je zdrav, ali ako imate neku od ovih bolesti odmah izbacite paradajz iz ishrane, možete da pogoršate stanje

Paradajz zapravo može da ima neka loša neželjena dejstva, iako ga smatramo zdravom namirnicom.

Ako osećate neke od sledećih simptoma, možda pripadate grupi ljudi koja ne bi smela da konzumira paradajz.

Želudačni refluks

Paradajz spada u veoma kisele namirnice i zato može da izazove gorušicu kod ljudi koji pate od gastritisa ili gastroezofagealnog refluksa. Čak iako ste zdravi i ne patite od tih stomačnih problema, ako jedete puno paradajza ili paradajz sosa, i vi možete da iskusite ove neprijatne simptome.

Bol u zglobovima

Verovali ili ne, previše paradajza u ishrani može da izazove bol u zglobovima! Razlog je alkaloid po imenu solanin, koji gradi kalcijum u tkivima, a u paradajzu ga ima dosta. Previše kalcijuma u tkivima može da izazolve upalu, bol i otok u predelu zglobova.

Problemi s bubrezima

I ovo ima veze sa skladištenjem kalcijuma. Paradajz je takođe bogat oksalatom, supstancom koja se teško metaboliše kada se uzima previše i to može da rezultira stvaranjem kamena u bubregu. Crveni sočni plod sadrži i puno kalijuma, što takođe može da utiče na funkciju bubrega. Ako već imate nekih problema s bubrezima, budite posebno oprezni!

Alergijske reakcije

Pardajz sadrži jedinjenje histamin, koje pomaže imunom sistemu da se bori protiv virusa i bakterija. Ne biste verovali koliko je alergijska reakcija na izazvana histaminom u pradajzu česta, a obično se javlja u obliku osipa ili otoka na jeziku, uz još neke neprijatne simptome. Ljudi kojima je dijagnostikovana alergija na paradajz osećaju mnogo teže tegobe.

Sindrom nervoznih creva

Ako patite od sindroma nervoznih creva, paradajz može da bude okidač simptoma poput dijareje, bolnih grčeva, nadutosti, gasova i zatvora. U ovakvom slučaju bolje je držati se podalje od kiselih namirnica kakav je paradajz.

Likopenodermija

Likopen je pigment koji se nalazi u paradajzu, ali i u mnogim drugim namirnicama. Kada se konzumira u pravoj količini, odličan je za srce. Ali, ako se preteruje, može doći do pigmentacije kože, odnosno stanja poznatog pod imenom likopenodermija.

Urinarni problemi

Hrana koja sadrži puno kiseline, poput paradajza, može da iziritira bešiku. Ako patite od urinarne inkontinencije ili ste skloni drugim urinarnim problemima, najbolje je da izbegavate kiselu hranu. Kuvanje paradajza vam takođe neće pomoći u ovom slučaju, jer su sos od paradajza i kečap još gori izbor, prenosi Brightside.me.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Čudotvorni napitak za čišćenje pluća: Umiruje pušački kašalj i izbacuje sekret iz bronhija

Često nailazimo na recepte za jačanje zglobova ili čišćenje creva od toksina, međutim, pomoć je potrebna i plućima. U njima se akumuliraju prašina i...

10 osobina toksičnih roditelja: Oni kritikuju, kontrolišu i zanemaruju svoju decu

Toksičan odnos između roditelja i dece može uticati na psihičko blagostanje dece, dovesti do traume kod dece, kao i do dugotrajnih problema. Šta je toksično...

Ojačajte svoj imunitet pre jeseni: Ovaj detoks će vas pripremiti za hladnije dane

Leto je na izmaku i bilo bi poželjno da organizam počnemo da pripremamo za predstojeću jesen i zimu. To podrazumeva da zadržimo sve korisne vitamine...

Spas za ispucale pete: Pravi se od 2 sastojka, a delotvornije je od svake kreme

Ispucale pete su problem sa kojim se mnogi od nas suočavaju svakodnevno. Uklonjeni žuljeviti epidermis se vraća kao bumerang, a naša stopala nikada ne izgledaju...

Najbolji prirodni lek za jetru, diže imunitet, a i topi kilograme, ovaj „seljački“ napitak pomaže kod mnogih bolesti

Surutka je nus proizvod koji nastaje pri proizvodnji sira. Organizovana industrijska proizvodnja surutke počela je tek četrdesetih godina 20. veka. Kroz istoriju su bake...