Vežbe pomoću kojih ćete za 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod uticajem klima-uređaja. Saznajte kako da sami u 90 sekundi opustite ukočeni vrat i osetite olakšanje.

Bol koju osećamo kada nam je ukočen vrat zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, na primer, bol u vratu možemo osećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko ili kada spavamo na stomaku glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i otklonili bol, pomoći vam mogu i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje.

Tri rešenja za ukočen vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mendel. Možete isprobati samo jednu vežbu ili sve tri. Vežbe deluju jer se njima produžuje vratni mišić.

Vežba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / leva strana vrata, leva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu ustranu dok ne osetite bol.

Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete ustranu.

Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu.

Vežba 2

Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli uhvatite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite je prema dole.

Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

Vratite glavu ravno pa je ponovo povucite prema dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vežba 3

U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, leva ruka / leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gde vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znaćete da radite dobro kada osetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Najjači prirodni probiotik: Čisti creva ko od šale, ali i čuva srce

Sigurno ste se pitali čemu služi čia semenka i koje su sve njene prednosti. Čia semenke odlično utiču na vaš mozak, na varenje, ali i...

Za 1 sat uklanja otrove iz tela: Creva čisti u potpunosti, a tek što topi salo

Smokve se svrstavaju u najzdravije vrste voća Mnogi nisu upoznati sa njenom lekovitošću. Bilo sveža ili sušena, smokva je bogata brojnim zdravim fitonutrijentima, antioksidansima i...

Ovaj je jedan od najzdravijih začina na svetu, koristite ga češće

Origano je biljka bogata hranljivim materijama i lekovitim svojstvima, može nam dati mnogo više od finog ukusa pice. 1. Podrška za digestivni sistem Origano je poznat po...

Nema šta ne leči: Ovo je najzdraviji i najpopularniji začin, mnogo je više od ukrasa na tanjiru

Peršun je najpopularniji začin na svetu, koji se može pronaći skoro u svakom supermarketu tokom cele godine (naravno, najbolji je iz vlastite bašte). Ima delikatesni...

Jedan jeftin začin čini čuda protiv parazita u telu: Uzimajte ga na prazan stomak i spasite se bolesti

Neverovatno moćan začin koji štiti od bolesti, a posebno je efikasan ako se pomeša sa mlečnim proizvodima. Karanfilić čini čuda protiv parazita! Jedan aromatični začin...