Vežbe pomoću kojih ćete za 90 sekundi opustiti ukočeni vrat

Ukočeni vrat može nas mučiti kada spavamo u nepravilnom položaju, kada dugo sedimo za računarom ili u automobilu, ali i kada smo dugo pod uticajem klima-uređaja. Saznajte kako da sami u 90 sekundi opustite ukočeni vrat i osetite olakšanje.

Bol koju osećamo kada nam je ukočen vrat zapravo je posledica skraćivanja vratnog mišića, do čega dolazi kada vrat držimo u neprirodnom položaju, bilo kada smo budni ili kada spavamo.

Tako, na primer, bol u vratu možemo osećati kada spavamo na jastuku koji je prenisko ili previsoko ili kada spavamo na stomaku glavom okrenutom na stranu. U takvim situacijama mišić u vratu se skraćuje i osećate bol kada okrenete vrat.

Da biste opustili ukočeni vrat i otklonili bol, pomoći vam mogu i jednostavni potezi uz koje ćete već nakon 90 sekundi osetiti olakšanje.

Tri rešenja za ukočen vrat donosi američki kiropraktičar dr. Alan Mendel. Možete isprobati samo jednu vežbu ili sve tri. Vežbe deluju jer se njima produžuje vratni mišić.

Vežba 1

Prstima suprotne ruke od strane vrata koja vas boli (desna ruka / leva strana vrata, leva ruka / desna strana vrata) pritisnite vrat i okrenite glavu ustranu dok ne osetite bol.

Dok pritiskate prstima bolno mesto, okrenite glavu što više možete ustranu.

Zatim prstima povucite mišić vrata prema unutrašnjoj strani, odnosno prema ključnoj kosti. Povucite mišić sa što više tački na vratu.

Vežba 2

Kao i u prvoj vežbi, rukom suprotnom od strane vrata koja vas boli uhvatite se za vrh glave, okrenite glavu za 45 stepeni i povucite je prema dole.

Zadržite 15 do 20 sekundi, opustite i opet povucite još više i zadržite 15 do 20 sekundi.

Vratite glavu ravno pa je ponovo povucite prema dole, zadržite 15 do 20 sekundi, opustite pa povucite još jače.

Vežba 3

U ovoj vežbi koristi se ista ruka kao i bolna strana vrata (desna ruka / desna strana vrata, leva ruka / leva strana vrata). Ruku stisnite u šaku, pritisnite je u vrat gde vas boli te nagnite glavu na šaku.

Pustite da šaka prodre u vrat, a znaćete da radite dobro kada osetite bol. Zadržite u ovom položaju 15 do 20 sekundi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Oglas

spot_imgspot_img

Poslednje

Oslobodite se hemoroida zauvek: Najstariji ruski lek „preko noći“ rešava problem

Njihova pojava i neprijatne tegobe zavise od načina života, ishrane i mnogih drugih faktora Verovali ili ne, ali krompir je jedna od najzastupljenijih namirnica u...

Napravite sami rastvor koji je prva pomoć kod opekotina od sunca

Kod opekotina od sunca tradicionalno smo se za prvu pomoć okretali kiselom mleku ili jogurtu. Ali postoji još jedna mešavina od prirodnih sastojaka koja...

Zaboravite jogurt: Ako izgorite na suncu, ovo će vas spasiti, tvrde dermatolozi

Tropske temperature koje su pred nama lako mogu da izazovu crvenilo i opekotine na koži. Nakon nekoliko dana sledi perutanje i ljuštenje kože jer...

Jedna jeftina namirnica uništava sve nagomilane otrove i čisti jetru kao rukom, preporodiće vas za nekoliko dana

Jetra je jedan od najvećih i najznačajnijih organa u telu, i bez nje bismo bili puni toksičnih supstanci. Jetra je odgovorna za stvaranje žuči...

Ako svaki dan pijete sok od ovog povrća, smanjićete rizik od srčanih bolesti

Konzumacija soka od cvekle bogatog nitratima može pomoći u smanjenju rizika od srčanih oboljenja kod žena u postmenopauzi jer obezbeđuje zdrav izvor biljnih nitrata,...