Ljudi često odmah popiju lek za snižavanje temperature, čak i kada živa na termometru jedva pređe 37. Lekari upozoravaju da je povišena temperatura naša najmoćnija zaštita od bakterija i virusa, ali se toga malo ko pridržava.

Dolaskom zime povećava se broj obolelih od prehlade, upala i infekcija izazvanih virusima i bakterijama, što je praćeno temperaturom. Evo šta da radite kada temperatura poraste, koji je trenutak kada treba nešto da popijete da biste je spustili i šta da radite ako su noge i ruke hladne, a osoba gori od temperature.

Osnovno pravilo

Temperatura se lekovima snižava tek kada pređe 38,5, podseća specijalista opšte medicine Doma zdravlja „Voždovac” dr Nevenka Dimitrijević.

,,Visina temperature, međutim, ne mora da govori da je u pitanju ozbiljna situacija. Manja bolest može izazvati visoku temperaturu, a ponekad teška bolest ne mora da podiže telesnu temperaturu. Trebalo bi da vodite računa i odmah se obratite lekaru ako osetite jezu, slabost i nisku temperaturu. To je razlog da dodatno istražimo zašto se to dešava“, upozorava dr Dimitrijević.

Visoka temperatura sprečava razvoj virusa

Rezultat blagog povećanja telesne temperature je ubrzanje metabolizma, što pomaže u borbi protiv infekcije ili upale. Visoka temperatura ili groznica je stanje kada temperatura poraste iznad normalnog opsega. Razlikuje se od pojedinca do pojedinca.

,,Na temperaturi iznad 39 stepeni mikrobi se ne mogu razmnožavati. Sposobnost organizma da razvija visoke temperature ukazuje na snažan organizam i vitalnost. Na visokoj temperaturi metabolički procesi se ubrzavaju pet do osam puta, povećava se proizvodnja interferona koji sprečavaju razvoj virusa, dok se smanjuje količina gvožđa u plazmi, što je važno za sprečavanje rasta bakterija“, objašnjava doktorka. .

Tada se povećava mobilnost i aktivnost belih krvnih zrnaca koji uništavaju mikrobe.

Bolest traje duže ako se ukloni niska temperatura

U slučaju blago povišene temperature, one koja nije veća od 37,5 stepeni, lekari ne preporučuju snižavanje lekovima, jer bi to moglo da produži bolest.

,,Treba napomenuti da virusi koji izazivaju prehlade i druge respiratorne infekcije napreduju na normalnoj telesnoj temperaturi, a izazivanjem blago povišene temperature telo može želeti da te viruse eliminiše“, kaže dr. Dimitrijević.

Visoka temperatura se obično smanjuje lekovima kao što su paracetamol, ibuprofen ili slični analgetici i antipiretici. Pomaže i stavljanje toplih obloga, a preporučuje se i tuširanje mlakom vodom.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Instagram

Sponzor

spot_imgspot_img

Poslednje

Oslobodite se gorušice i poboljšajte kvalitet života uz ovih 8 jednostavnih saveta

Gorušica (osećaj pečenja i bol u grudima) je uobičajena tegoba među ljudima, a uzrokovana je povratnim protokom želudačne kiseline u jednjak. Formalno se zove...

Nemačka metoda vaspitanja dece koja je većini roditelja iz Srbije nezamisliva

Volimo da kažemo kako smo prisniji međusobno, a oni hladni, ali da li je ipak stil roditeljstva koji se praktikuju Nemci efikasniji od našeg? Sara...

Rešite se visokog krvnog pritiska uz pomoć samo jedne namirnice, osetićete olakšanje za 2 minuta

Visok krvni pritisak može povećati pritisak na određene organe, posebno na srce. Često dolazi do srčanog udara jer ovaj pritisak dovodi do smanjenja oslobađanja...

Ovo su ubedljivo najgora imena za bebe, a popularna su i u Srbiji

Smišljanje imena za bebu nekim roditeljima je veoma mukotrpan posao jer većina želi da ime bude što maštovitije i lepše, kao i da ima...

KOLIKO DUGO MUŠKARAC MOŽE DA IZDRŽI BEZ SEKSA: Iznenadiće vas ovaj podatak!

Kažu da je seks od presudne važnosti za oba pola - nešto kao hrana i voda Oduvek smo naučene da verujemo kako muškarci imaju veću...
Generated by Feedzy